Verschillende sloop en afbraaktechnieken

sloopwerk machine

Afbeelding: dan via FreeDigitalPhotos.net


Er komt een heleboel kijken bij het werk van een ondernemer die zich op afbreekwerken richt.

Voor je begint

Het vereist een zeer goede planning om zo snel mogelijk maar op een goede en milieuverantwoordelijke manier de opdracht uit te voeren.

Het hangt vaak van de beschikbare ruimte af wat voor afbraaktechnieken er worden gebruikt. En dus welke type werken er uitgevoerd kunnen worden.

Machines versus Manueel

Het snelst is natuurlijk met machines, maar er zijn een heleboel plekken die niet geschikt zijn om zware machines te gebruiken en waar alles met de hand gedaan zal moeten worden. Dit lijkt vaak goedkoper, maar uiteindelijk zijn dit de klusjes die het duurst uitvallen. Machines lijken door hun hoge prijs per uur misschien duur, maar ze doen daarvoor dan ook een heleboel werk. Dit is niet te vergelijken met het werk dat we met de hand kunnen doen en verder zijn machines natuurlijk ook gewoon leuk.
(Ik probeer altijd de leuke kant van alle dingen te bekijken en waar anderen misschien zich een heleboel lawaai en rommel voorstellen, zie ik als particulier mijn kinderen vragen of ze alsjeblieft de bulldozer van dichtbij mogen bekijken.)
We hebben bijna allemaal die jongens of meisjesdroom gehad en vaak houden we gewoon van grote machines.

Soorten machines

Er komen echte zwaar gewichten bij het afbraakwerk en bij het uitvoeren van grondwerken kijken zoals bijvoorbeeld:

Deze komen uiteraard met hun eigen uitrusting zoals: graafbakken,
beton vergruizer,
 sorteergrijper, 
schrootschaar en
hydraulische sloophamer.

Deze graafmachines doen echt alles, ze graven niet alleen enorme gaten, maar vergruizen ook beton om vervolgens het gewapend ijzer door te knippen. Ze hebben sorteergrijpers om bruikbaar materiaal van onbruikbaar materiaal te kunnen scheiden en vervolgens met een schrootschaar op een vervoerbare maat te knippen. Het geluid van de hydraulische sloophamers kennen we allemaal wel en dit is de manier om snel een gebouw af te kunnen breken.

  • Een Bobcat

Die zeer geschikt is voor het kleinere werk, doordat hij makkelijk te manoeuvreren is. De bobcat kan kleine gaten graven, aarde verplaatsen en hij kan natuurlijk op plekken werken waar de grote graafmachine geen toegang heeft. Het vervoer is natuurlijk ook aanzienlijk goedkoper wegens zijn kleine omvang.

  • trekker DAF 6×4

Onmisbaar voor het zware trekwerk.

  • kipoplegger

Geschikt om al het afbraak materiaal te vervoeren.

  • semidieplader 60 ton

Heel belangrijk om de machines naar de verschillende bouwplaatsen te kunnen vervoeren.

  • dumper Volvo A30

De aangewezen dumper om gelijk al het afbraakmateriaal op een goed manier af te kunnen voeren.

Het hangt ervan af

Zoals je ziet komt er een heleboel kijken bij het slopen of afbreken van gebouwen etc. De aannemer zal natuurlijk altijd kijken welke machines er precies in uw geval nodig zullen zijn. Het kan zelfs zo zijn dat er bijna helemaal geen machines aan te pas zullen komen, dit hangt van uw specifieke situatie af en dit zal natuurlijk uitgebreid uitgelegd worden in de offerte. Het belangrijkste is te weten dat een aannemer van afbraakwerken op elke situatie is voorbereid en dat ze alle machines voor wat voor werk dan ook beschikbaar hebben.

Bekijk hieronder enkele Youtube filmpjes van slopen in Antwerpen.